Brun färg

Brun färg med tegel

Visst är det här köket med rustik inredning och nyanser i brun färg snyggt!

kök färger

Från Hettinger

 

På bloggen Purple area hittade jag till den här snygga lägenheten som ligger i Malmö. Det är en mysig blandning av beige, brunt, vitt och svaga accentfärger: Avslappnat, snyggt och harmoniskt! Jag gillar verkligen att använda sig av tegelväggar (enstaka) som kontrast till det klassiska och vita. Det blir en naturlig och jordnära känsla hemma, speciellt med bruna färger till det. Risken i det här hemmet är kanske att det blir för mycket av detta och för lite av glada färger, vad tycker du?

Brun färg i inredningen

Bruna färger, jordtoner, är den mest naturliga av alla färger. Att använda färgen i inredningen ger en varm och lugn känsla. Som inredningsfärg har brunt länge varit en av de mindre populära färgerna. Brunt betraktas ofta som lite tråkigt och dystert.

Alla bruna färger befinner sig i princip emellan gult och rött i färgspektrumet fast de har en mörkare valör och oftast mindre mättnad. Förr i tiden kallade man i dagligt tal violetta och röda färger för bruna. Det lever kvar i namn som till exempel brunkulla och brunört.

Färgerna är bra att använda i kök (fast de bör kombineras med gladare färger) och vardagsrum.

Påverkas av Brunt

Brun är en färg som skapar värme och trygghet men det sägs att för mycket brunt kan verka nedtyngande. Den bruna färgen kan vara nyttig för människor vars koncentrationsförmåga är låg, men för mycket av det bruna kan för restriktiv och begränsande. Beige leder till en känsla av avslappning, men kan leda till en känsla av att allt är tråkigt.

Att mixa brunt med andra färger i inredningen

En varm brun terakotta färg är liksom alla rödbruna färger fint tillsammans med svart. Varma bruna färger går även bra med kallt ljus.

Kalla bruna färger kan vi gärna mixa med grönt, lime eller svart. De kalla bruna färgerna påminner ofta om militärens färger. När man använder sig av den här typen av färger är det viktigt att matcha dem med färger som framhäver dem på ett snyggt sätt, gärna med gräddvita toner och gladare nyanser av rött.

Länkar till brun färg

Brun inredning, Lantlig inredning

Hoppas du fick lite inspiration till att använda bruna färger i din inredning!

 

2 tankar kring ”Brun färg

  1. Pingback: Inredning lantligt/new england | Inspiration & Inredning Hemma

  2. Pingback: Inreda naturligt Vardagsrum | Inspiration Inredning Färger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *