Inspiration: Brunt i inredningen

Inspireras av Brunt hemma

brun färg

Bruna färger, jordtoner, är den mest naturliga av alla färger. Att använda färgen i inredningen ger en varm och lugn känsla. Som inredningsfärg har brunt länge varit en av de mindre populära färgerna. Brunt betraktas ofta som lite tråkigt och dystert.

Alla bruna färger befinner sig i princip emellan gult och rött i färgspektrumet fast de har en mörkare valör och oftast mindre mättnad. Förr i tiden kallade man i dagligt tal violetta och röda färger för bruna. Det lever kvar i namn som till exempel brunkulla och brunört.

Färgerna är bra att använda i kök (fast de bör kombineras med gladare färger) och vardagsrum.

Att mixa brunt med andra färger i inredningen

En varm brun terakotta färg är liksom alla rödbruna färger fint tillsammans med svart. Varma bruna färger går även bra med kallt ljus.

Kalla bruna färger kan vi gärna mixa med grönt, lime eller svart. De kalla bruna färgerna påminner ofta om militärens färger. När man använder sig av den här typen av färger är det viktigt att matcha dem med färger som framhäver dem på ett snyggt sätt, gärna med gräddvita toner och gladare nyanser av rött.

Påverkas av Brunt

Brunt är en jordig färg som skapar värme och trygghet, men det sägs att för mycket brunt kan verka nedtyngande. Den bruna färgen kan vara nyttig för människor vars koncentrationsförmåga är låg, men för mycket av det bruna kan för restriktiv och begränsande. Beige leder till en känsla av avslappning, men kan leda till en känsla av att allt är tråkigt.

Bruna färgens historia

En varm, rödbrun färg var stor under den nordamerikanska kolonisationsperioden och gärna då ihop med trägolv och polerade möbler. De här färgerna kan användas effektfull i hallar och liknande utrymmen.

Färgen var stor på 1960 talet, kompletterades då ofta med brandgult. Den kombinationen känns inte speciellt lockande idag. Vi får se om den kombinationen någonsin vågar sig tillbaka..;)

I kök används bruna toner gärna i en ton som påminner om latte eller choklad.

Brunt läder i inredningen

Brunt i form av läder är populärt inom inredning idag. Inom väskmodet har brunt läder så länge jag kan minnas känts klassiskt och snyggt. Nu är materialet även stort i inredningsvärlden. Personligen så tycker jag alltid att man ska välja konstläder, för att slippa riskera att ett djur farit illa för vi ska få det finare hemma.

Bilder brunt hemma

Länkar brun inredning:

Färger i inredningen, Färgers påverkan

Hoppas du fick insiration av inlägget om Brunt hemma/Karro

3 tankar kring ”Inspiration: Brunt i inredningen

  1. Pingback: Inspiration: Rosa färg | Inspiration Inredning Färger

  2. Pingback: Brun färg | Inspiration Inredning Färger

  3. Pingback: Brunt hemma! | Inspiration & Inredning Hemma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *