Färger hemma

Välja färger hemma

sovrum

Det är inte alltid lätt att välja färger hemma. Vilka färger ska man välja och hur många kan man blanda utan att det blir rörigt? Ovan ett underbart somrigt  sovrum i ljust grönt som matchas av rosa och vitt. Här får du lite tips som kan vara bra att tänka på när du ska färgsätta hemma:

– Undvik att färgsätta i starkt solljus eller i kvällssol eftersom färgerna får ett speciellt sken då. Ett rum i norrläga upplevs kallare än ett rum i söderläge. En slät yta upplevs som ljusare än en grov, och en matt färg som jämnare än en blank.

– Trivs du bäst med varma färger som rött, orange, gult och rosa eller i kalla färger som blått och grönt? Hur färgerna uppfattas beror dock på flera faktorer och blått och grönt kan också uppfattas som varma om de blandas rätt.


– Hur en färg upplevs beror mycket på omgivande färger.  En ljus färg ser ljusare ut intill en mörk och tvärtom.  I färgparen grönt/rött, gult/violett och orange/blått är olikheterna som tydligast. De kallas komplementfärger.
– Färger som har samma styrka är lätta att passa ihop, ett exempel är bleka pasteller, som lindblomsgrönt och syrenlila. De är nyanslika men har olika kulörton.

– Genom att välja en färg som du använder olika nyanser av så skapar du liv och harmoni i rummet, som tex från fuchsiarött till vintagerosa. De har samma kulörton och nyanserna går ton i ton.

– Börja med att utgå från dina väggar (även tak och golv) för att börja fundera på vilka färger du vill använda på inredningsdetaljer och möbler. Jobba med ditt hems befintliga färger, efter att du eventuellt renoverat de delar du inte var nöjd med.

Påverkan av färger

Färgterapi grundar sig på ett energetiskt synsätt. Ljus, värme, ljud, färg, magnetiska och elektriska energier är olika former av energi med olika frekvenser hos vibrationerna. Olika färger är ljusvågor av olika längd. Saker och ting har inte en bestämd färg, utan färgen beror på ljuset som reflekteras på deras yta. Det synliga ljuset är bara en liten del av det elektromagnetiska spektrat. Ljus, liksom även andra, osynliga, delar av det elektromagnetiska spektrat (mikrovågor, ultravioletta strålar, röntgen etc.) påverkar människan på olika sätt. Ljus påverkar även blinda; färger påverkar även färgblinda. Läs mer om färgers påverkan.

Gröna färger i inredningen

Grönt har en lugnande inverkan på oss människor. Den symboliserar natur, växande och liv. Ljusgrönt anses ge ökad livsglädje och välmående.
Det sägs också att sinnena skärps mer av färgen. Grönt är lätt att variera och finns i många olika nyanser. Se här mitt limegröna kök!

Rosa färgens påverkan

Rosa är en lugnande färg och skapar trygghet. Färgen står för glädje och optimism och är en bra färg för barn och i rehabiliterande sammanhang. Den milda rosa färgen är bra för rum som man vill ha lugn i. Färgen förknippas med känslighet, lugn, harmoni, sammanhållning avslappning och ett gott humör. Rosa anses bota en del sjukdomar, men rekommenderas däremot inte till personer med temperament. Rosa kan användas i mängder i sovrummet för att skapa en romantisk känsla, men tänk på att blanda färgen med en annan färg. Tricia Guild tex gillar att inreda med rosa.

Vita färger hemma

Vitt är tomhet och vila. Men att ha kritvita väggar hemma kan kännas ödsligt. Därför brukar man bryta  kritvita färger med andra nyanser.

Lycka till med inredningen!

5 tankar kring ”Färger hemma

  1. Pingback: Bord olika stilar | Inspiration & Inredning Hemma

  2. Pingback: Lantligt hus | Inspiration & Inredning Hemma

  3. Pingback: Inredning Visby | Inspiration & Inredning Hemma

  4. Pingback: Inreda Kuddar | Inreda

  5. Pingback: Inredning Inspiration | Inredning Hem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *