Färger

Inredning färger Tricia Guild

inredning rött

Ingen jag känner till kan skapa så vackra miljöer som Tricia Guild, hennes färger, mönster och kombinationer. Här få du lite inspiration och tips om färger och hur du färgsätter hemma!

Så här färgsätter du ditt hem:

Utgå från väggarnas färger

Börja med att utgå från dina väggar (även tak och golv) för att börja fundera på vilka färger du vill använda på inredningsdetaljer och möbler. Jobba med ditt hems befintliga färger, efter att du eventuellt renoverat de delar du inte var nöjd med.

Ljuskällor påverkar färgerna

Där du har mycket och starkt ljus kan färgen vara mörkare och de delar av ditt hus som inte får mycket ljus kan må bra av ljusare toner. Reflektera också över vilken tid på dygnet solljus kommer in i de olika delarna av ditt hem.

Matcha färger

Det finns olika sätt att matcha färger.

Med hjälp av färghjulet här intill får du lite vägledning om vilka färger som passar ihop. Färghjulet visar olika färgers förhållande till varandra och hur du kan matcha dem. Du kan utgå från tre grundprinciper när du väljer färg enligt färghjulet:

  • Monokromt – du använder dig av en enda färg i din inredning och varierar den i olika nyanser.
  • Komplementsfärger – färgerna som är mittemot varandra på färghjulet. Dessa passar bra ihop och skapar en kontrast utan att det sticker i ögonen.
  • Analoga färger – färgerna som är intill varandra på färghjulet. Du kan välja tre intilliggande färger att arbeta med i din inredning. Mer enhetlig känsla och liten risk för att färgerna ska skära sig.

Våren 2012 tycker jag att vi verkar gå mer mot en användning av komplementsfärger men vi gillar även att krocka totalt genom att till exempel mathca orange med knallrosa. Personligen så tycker jag även om att inreda i zoner i ett rum: starka färger som matchar i en hörna, medan en svagare nyans av en kontrastfärg i en annan hörna till exempel.

Färger påverkar storleken

Som de flesta känner till så upplevs ett  ljust rum  större medan ett mörkt rum upplevs mindre. Vill du ha en mysig  känsla i ett rum väljer du kanske en mörkare färg då det blir mer ombonat.

Färgterapi grundar sig på ett energetiskt synsätt. Ljus, värme, ljud, färg, magnetiska och elektriska energier är olika former av energi med olika frekvenser hos vibrationerna. Olika färger är ljusvågor av olika längd. Saker och ting har inte en bestämd färg, utan färgen beror på ljuset som reflekteras på deras yta. Det synliga ljuset är bara en liten del av det elektromagnetiska spektrat. Ljus, liksom även andra, osynliga, delar av det elektromagnetiska spektrat (mikrovågor, ultravioletta strålar, röntgen etc.) påverkar människan på olika sätt. Ljus påverkar även blinda; färger påverkar även färgblinda.

Färger påverkar människan både kroppsligen och själsligen.  Metoden att med hjälp av färger påverka människan fysiskt och psykiskt, i dag även kallad chromoterapi, har länge varit känd i många gamla kulturer i Egypten, Persien, Tibet, Indien och Kina m.fl. områden. I väst har användningen av färg i terapeutiskt syfte inte varit lika utbredd.

Länkar inredning färger:

Färger Tricia Guild, Färger Trädgård

Hoppas du fick lite inspiration till inredning med färger!

5 tankar kring ”Färger

  1. Pingback: Inredningstips av Maria Montazami | Inspiration & Inredning Hemma

  2. Pingback: Inredning sommar | Inspiration & Inredning Hemma

  3. Pingback: Lila inredning spa | Inspiration & Inredning Hemma

  4. Pingback: Lila inspiration | Inspiration Inredning Färger

  5. Pingback: Färger hemma | Inspiration Inredning Färger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *