Ny färg hemma

Färger hemma:

Kanske dags för lite nya färger hemma? Med färger kan du skapa enorm förändring och effekter hemma! Nedan får du lite tips på vad du ska tänka på!

måla färger

Foto Karl Andersson

För att få ett litet rum att verka större är det bra att välja en ljus färg. Om du vill göra något annorlunda kan du leka med linjer och mönster med hjälp av schabloner. Jag gillar väggen ovan, skapar en spännande känsla i rummet.  Bild  från Sköna hem.

För att sänka intrycket av ett högt tak, måla taket i en mörk nyans och låt färgen gå ner en bit på väggen. För att förkorta ett väldigt avlångt rum kan man sätta fondtapet på väggen längst bort, eller bara måla den i en avvikande färg. Det får väggen att verka närmare. Var inte rädd för att prova en stark eller annorlunda färg. Skulle du tröttna eller ångra dig går det snabbt att måla om, grundjobbet är ju redan gjort. Två lager färg, så är rummet neutralt igen.

I ett barnrum kan det vara bra att ha väggen i en halvblank färg, det är lättare att torka av. Helmatt kan vara riktigt effektfullt, speciellt i dova, jordiga nyanser. Tänk bara på att den är mycket känsligare än halvmatt.

Tänk på att färger i angränsande rum ska passa ihop om man ser väggarna samtidigt eller går mellan rummen.

Före du målar

Det kan vara värt att tvätta väggarna innan du målar, speciellt om du målar i ett kök där ytan har blivit utsatt för fett och andra ångor. Täck allt som inte ska målas noga. Det spar tid. Om möblerna inte kan flyttas ut ur rummet; ställ dem i mitten och täck över.

För två strykningar behövs i de flesta fallen en liter färg till fyra kvadratmeter vägg.

Färgen på färgprovet ser annorlunda ut än när färgen målas upp på en stor yta som en vägg. Provmåla gärna innan, då kan du se hur färgen ser ut på stor yta och i olika ljus.

Så här gör du:

Måla först längs väggens kanter med pensel. Rolla därefter väggen.

Måla på tapet

Det går bra att måla tapet. Lös tapet måste bort och alla skador spacklas och slipas. Däremot måste man inte spackla och slipa bort alla skarvar om man inte vill, men de kommer förstås att synas under färgen.

Matt och blankt

En spännande effekt kan man få genom att blanda matt och blank färg. Ett sätt är att på en mattmålad vägg lägga en blank lack på vissa partier, kanske i ett mönster.

Varning limfärgstapeter

När jag skulle måla om i mitt sovrum i min förra lägenhet så gjorde jag ett stort misstag! Jag fick först för mig att jag skulle ta bort skarvarna på de gamla tapeterna för att skapa en jämn yta. När jag hade skurit bort dem och spacklat över på skarvarna så kom jag på att strukturen inte var riktigt densamma eftersom mina gamla tapeter hade en svag struktur på dem. Det var ingen stor skillnad men jag bestämde mig ändå för att testa att riva bort tapeten och spackla över till en jämn yta på en vägg och se hur det blev…. Ja du..blev inte riktigt som jag tänkt. När jag började spackla så bildades fullt med bubblor på väggen. Jag stack hål på bubblorna och spacklade över i flera omgångar. Till slut så tröttnade jag och J ringde efter en vän som var målare och som kom över. Han menade att det var limfärgstapeter bakom och att jag borde riva ner allt med hjälp av en speciell teknik (man låter ett ämne verka på väggarna över natten tror jag det var, för att limmet ska släppa lite lättare). Det lät väldigt jobbigt tyckte jag och ville att vi skulle försöka ”lappa ihop” väggen istället. Det var ganska tidskrävande och krävde mycket spackel innnan vi hade fått till en någorlunda jämn yta.

Klart!

Så fort färgen torkat och slutat lukta kan rummet användas igen. Hur lång torktiden är varierar med färgtyp, temperatur och luftfuktighet.Vanligast idag är vattenburna färger med korta torktider. De ger också ifrån sig mindre hälsoskadliga ämnen. Var ändå noga med ventilationen när du målar. Det passar bra att måla på sommaren när du kan ha dörrar och fönster öppna.

Länkar färger:

Påverkan av färger, Rosa färger hemma, tips renovering

Hoppas du fick inspiration till färger hemma!

4 tankar kring ”Ny färg hemma

  1. Pingback: Måla rosa | Inspiration Inredning Färger

  2. Pingback: Länkar heminredning | Inspiration & Inredning Hemma

  3. Pingback: Inspiration färger | Inspiration & Inredning Hemma

  4. Pingback: Färger trädgård | Inspiration Inredning Färger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *