Gröna färger

Inspiration Gröna färger

färger grön

Grönt har en lugnande inverkan på oss människor. Den symboliserar natur, växande och liv. Ljusgrönt anses ge ökad livsglädje och välmående.
Det sägs också att sinnena skärps mer av färgen. Grönt är lätt att variera och finns i många olika nyanser.

Jag tror att vi kommer att se mer av de snygga gröna nyanserna framöver i inredningen då vi söker mer kontakt med natur och harmoni.

På bilden ovan ser vi hur gulgröna färger använts som accentfärger till grått. Det blir en dramatisk och pigg kontrast- snyggt!

På bilden nedan ser vi hur varma gröna färger använts för att skapa en harmonisk känsla i inredningen. Bruna detaljer på bord och tegelvägg kompletterar de varma jordiga gröna färgerna snyggt.

grönt hemma

Gröna färger i historien

Under medeltiden började färgvärlden omkring oss att förändras genom att vi började måla och färgsätta vår omgivning. Under den europeiska medeltiden symboliserade grön demoniska eller onda varelser(inklusive drakar).

De gröna färgerna på 1800 talet var dyra eftersom de gjordes av kopparärg och koboltfärgat glas. Då var alla gröna färger populära i många hem.

Varma gröna färger

Varmt gröna färger har inslag av rött, gult, brungult eller blått. Dessa varma färger ser vi i naturen: på jord och i skog.

En annan grön färgskala är den som går i smaragdgrönt och känns lite festlig och lyxig.

Kalla gröna färger

Mörk svartgrön färg har ett stort användningsområde inom inredning. Den kan passa på snickerier till exempel och skapa en dramatisk effekt tillsammans med en i övrigt ljus och varmare inredning.

Gulgröna nyanser ser vi i naturen ofta på våren. Dessa färger blir vackra och fräscha med gult och skarpt rosa- vilket jag förknippar med princesstårta!:) Eftersom färgerna är så färgstarka kan vitt vara en bra färg att komplettera inredningen med här. Nästan alla kalla ljusgröna färger behöver accentfärger som till exempel gult, terrakotta eller gräddvitt.

Tänk på ljuset när du använder grönt i inredningen hemma: Morgonljus på en kall grön färg blir inte så bra.

Matcha gröna färger

Varma gröna färger matchas bra med komplementsfärgerna varma röda färger. Denna kombination används dock främst i juletider. De matchas också gärna med bruna färger.

Själv skulle jag nog bara välja grönt som accentfärg och inte till hela väggar, men man vet aldrig, vissa gröna nyanser kan vara riktigt snygga.. Kolla in det här mysiga sovrummet! Känns nästan som att man är ute med de mörka detaljerna och varma gröna färgerna. En palm förstärker utekänslan i inredningen.

grönt sovrum

Färgers påverkan

Färgterapi grundar sig på ett energetiskt synsätt. Ljus, värme, ljud, färg, magnetiska och elektriska energier är olika former av energi med olika frekvenser hos vibrationerna. Olika färger är ljusvågor av olika längd. Saker och ting har inte en bestämd färg, utan färgen beror på ljuset som reflekteras på deras yta. Det synliga ljuset är bara en liten del av det elektromagnetiska spektrat. Ljus och även andra, osynliga, delar av det elektromagnetiska spektrat (mikrovågor, ultravioletta strålar, röntgen etc.) påverkar människan på olika sätt. Ljus påverkar även blinda; färger påverkar även färgblinda.

Länkar gröna färger:

Färger trädgård, Inreda med färger, Inredningsbloggar, Mitt limegröna kök

Hoppas du fick inspiration till att inreda med grönt hemma!

2 tankar kring ”Gröna färger

  1. Pingback: Rea Inredning | Inspiration & Inredning Hemma

  2. Pingback: Inspiration Kök | Inspiration & Inredning Hemma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *