Blå färger hemma

Blå färger

blå färger

Blått är en av de mest populära färgerna. Ingen annan färg har så många olika nyanser och användningsområden. De flesta av oss tycker om åtminstone någon av alla de olika blå nyanserna, himlens och havets färg..

Blå färgens påverkan

Blått har en rogivande effekt. Det är en färg som får oss att andas lugnare och blinka mer sällan. Färgen sägs främja kreativitet och blåa rum upplevs ofta som rymliga. Färgen förknippas med sanning, ärlighet, inspiration och kreativitet,lugnet, introspektion, ensamhet och kylighet. Blå färg passar bra vid inredning av väntrum, på kontoret, i studierum, i badrummet, i områden där det är mycket varmt, i meditationsrum eller vilorum. Blå färg är för kall för att användas i sovrum, och kan förstöra passionen och samlivet.

Den blå färgen framställdes på 1700 talet utifrån koboltsalt till duvblått genom att man blåste pulvriserat kobolt på porslin. Medeltidens målare använde ofta blått i sina verk och den dyrbara ultramarin användes till exempel till att måla jungfru Marias klädsel.

Varmt blå färger har lite rosa i sig och passar bättre i svala länder, då de tillför värme till rummets inredning. Klara blå färger är vanligen varma och passar mycket bra tillsammans varmt rosa och gräddvitt, speciellt i ett annars kallt rum. Varmt blå kan fungera tillsammans med orange i små mängder. En varm blå färg kan ibland få andra färger att blekna och se tråkiga ut. Färgen passar däremot mycket bra tillsammans med crèmefärgat.

Svala blå färger passar bra med färger som ligger nära dem i färgcirkeln, exempel limegrönt, turkost och smaragdgrönt. De passar även till kontrastfärger som lila. Svalt bleka färger passar också bra tillsammans med ljuva pasteller.  Jag tycker även att svalt blå kan bli mycket snyggt ihop med guldaccenter.

Se mer om blått i inredningen:

Blommor och blå inspiration från Bluebellgray, Blått kan passa bra med lite rosa inredning

6 tankar kring ”Blå färger hemma

  1. Pingback: Blommor och färger! | Inspiration & Inredning Hemma

  2. Pingback: Inspiration Vår från Tricia Guild | Inspiration & Inredning Hemma

  3. Pingback: Trender inredning 2012 « Inredning Inspiration Hemma

  4. Pingback: Vardagsrum Blått | Inspiration & Inredning Hemma

  5. Pingback: Inspiration blått/aqua | Inspiration Inredning Färger

  6. Pingback: Färger vår sommar 2012 | Inspiration & Inredning Hemma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *